12. prosince 2010

Jak krmit ptáky v zimě

 



Co patří na krmítko?

Letošní průběh zimy s podprůměrnými teplotami a trvalou sněhovou pokrývkou přivádí k člověku mnoho vyhladovělých ptáků, kterým na našich průmyslově obhospodařovaných lánech polí přes zimu nezůstává žádná potrava – vše je sklizeno, zaoráno, navíc pod sněhem…
Ptáci jsou tedy v zimním období stále více závislí na nás – lidech.
Zde tedy naleznete malý návod na to , jak opeřencům ve vašem okolí pomoci.
Z potravin konzumovaných lidmi můžeme ptákům nabídnout ovesné vločky, strouhanou housku (ne slanou!), maso (nakrájené na kousky), strouhanou mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj.
Nejlepší stravou jsou semena slunečnice, prosa, máku. Cenově nejdostupnější je směs slunečnice s ovesnými vločkami (oboje koupíte samostatně a doma namícháte cca 3/1).
Tuto jednoduchou dvojkombinací zároveň uspokojíte nejběžnější ptáky navštěvující krmítka.
Pokud začnete krmit, je dobré krmit pravidelně, tedy ideálně denně. A vůbec nejlépe hned ráno, kdy jsou ptáci nejhladovější.
Dále můžeme v přírodě nasbírat různé plody a bobule:
jeřabiny, plody bezu černého, hlohu, rakytníku, břečťanu či svídy, semínka bodláků apod.
Velice vhodné je nesypat krmivo pouze do krmítka, ale i na vhodné místo na zem, mnoho ptačích druhů tím přilákáte, jejich přirozeností je právě sběr potravy na zemi.
Dalším možným a dostupným krmivem do zásypu je tzv. zadina - odpad od mlátiček a čističek obilí, obsahující především semena plevelů.

Kdy začít s krmením?

S krmením můžeme začít již začátkem listopadu. Krmivo podáváme pravidelně, zpočátku menší dávky. Za mrazů a při vyšší sněhové pokrývce je žádoucí dávky zvyšovat. Přikrmovat můžeme až do konce března.

Co komu chutná?

Vodní ptáci (kachny, labutě, lysky, rackové) - nejvhodnějším krmivem pro tyto ptačí druhy je měkké pečivo, lze je krmit i těstovinami. Pečivo nesmí být tvrdé - mohlo by ptákům způsobit zranění jícnu - a mělo by být rozdrobeno na menší kousky.
Dravci - dravé ptáky lze na vhodných místech, kde se vyskytují, krmit čerstvými zbytky masa, vnitřnostmi apod. V těchto případech je však nutno dbát na dodržení hygienických a veterinárních předpisů.
Koroptve - na místech, kde se v zimě vyskytují, je možné postavit zásyp a přikrmovat je zadinou.
Strakapoudi - nejraději konzumují lůj nebo tukovou směs.
Pěnkavy, zvonci, strnadi, dlaskové, vrabci a kosi -semena plevelů (zadina) a obilovin. Tyto druhy často navštěvují zásyp.
Sýkory (koňadra, modřinka, babka, uhelníček, parukářka), brhlík, šoupálek - olejnatá semena, lůj, tuková směs.
Kosi a kvíčaly - plody nejrůznějších bobulovin, jablka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým