29. listopadu 2012

Ptáci v zimě oživí vaši zahradu



Zahrada v zimě nespí. Ačkoliv stromy jsou bez listí, květiny pod sněhem, je na vaší zahradě i v nejchladnějších měsících živo. A to díky ptákům, kteří neodlétají do teplých krajin a přezimují u nás. Na ně se radostně díváme za mrazivých dnů i ve chvílích, kdy se probouzí jaro.
Možná zarputilí ovocnáři, jež zajímají pouze výnosy, souhlasit nebudou, ale ptáci v zahradě jsou velmi užiteční. Fungují jako přirozená ochrana rostlin před hmyzími škůdci, a proto bychom si je měli na svých pozemcích hýčkat.
Zahradu je pro ně potřeba na zimu připravit. Nebojte se, není to nic složitého – ba naopak. Aby se zástupcům ptačí říše u vás líbilo, stačí pár drobností. Nechte vysemenit květiny. Nesklízejte všechno ovoce. Pár jablek na stromě opeřenci ocení stejně jako padavčata. Takoví kosi nebo kvíčaly se dokážou prohrabat k jadérkům několikacentimetrovou vrstvou sněhu! Také není třeba před zimou pospíchat s prořezem křovin. Když budete keře zastřihávat až na jaře, budou mít vaši parcelu ptáci v oblibě, neboť zde najdou přirozený úkryt i potravu v podobě nejrůznějších bobulí. Přidáte-li ještě vhodné krmítko, budete každodenně potěšeni řadou barevných létajících návštěvníků. Vězte, že pohled na ně je mnohem zajímavější než program v televizi.
Příště poradíme s výběrem krmítka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým